Kunskapstävling gav mersmak

2012-11-08
Frågorna ”I vilket land ligger staden Mocka?” och ”Vem har skrivit musiken till Här kommer Pippi Långstrump?” var två av de svåraste frågorna under årets riksfinal i kunskapstävlingen SPF:s hjärnkoll som genomfördes av förbundet den 6-7 november.

Tävlingen lockade drygt 180 deltagare, inklusive medföljande och publik, att kliva på Cinderella och åka med på årets mest hjärnaktiverande evenemang. Både tävlande och publik satt med penna och papper i högsta hugg för att gnugga geniknölarna och få fram rätt svar på frågorna. Emellanåt höjde distriktslagens hejarklackar stämningen med både fantasifulla och kluriga ramsor. Laget från Södra Älvsborgsdistriktet hade en rekordstor hejarklack där ropen skallade Bogesund, Bogesund, Bogesund!

Första dagen ombord inleddes med information och en kortare uppvärmning för lagen från de 18 distrikt som efter egna uttagningar skickat representanter till finalen. Därefter var kvällens middag ett välkommet inslag innan man laddade för morgondagens kunskapsfajt om det så var på dansgolvet, i butikerna eller i hytten.

Tävlingen inleddes med en första omgång där lagen lottades in i två grupper om vardera nio lag. Efter den första utslagningen gick de åtta bästa lagen direkt till omgång tre och de resterande till ”andra chansen” i omgång två. Där lyckades lagen från Kronoberg och Jönköping ta sig vidare till fortsatt tävlan strax före Skåne som tillsammans med resterande lag åkte ut ur tävlingen och tröstades med passande priser i form av Smarties från domarna, Britt Söderholm, SPF Näckrosen och Marianne Gigel Åkerlind, SPF Kumlabygden. Domarna var också ansvariga för det varierande och uppskattade frågebatteriet.

I omgång tre tävlade de tio återstående lagen om en plats i finalen. Laget från Västmanland och SPF Sala ledde länge och hade stort stöd av sina supportrar på åskådarplats. De förlorade ledningen på sista frågan ”Vem kallades Guds gissel av romarna?” men gick ändå till final tillsammans med lagen från Kronoberg, Norra Älvsborg, Skaraborg och Uppsala. I den jämna finalen var resultatet ovisst ända in i slutändan där Norra Älvsborg drog det längsta strået före Skaraborg och Uppsala som fick skiljas åt med en utslagsfråga.

SPF:s hjärnkoll 2012 avslutades med prisutdelning för de tre bästa lagen som förärades medaljer, hederspriser i form av DORO-telefoner till vinnande lag och sällskapsspel till de andra medaljörerna. Förbundets kanslichef Stickan Carlsson ”extraknäckte” som frågeledare och höll ihop tävlingsdagen med hjälp av tävlingsledaren Ola Nilsson och personal från förbundskansliet.

Resultat final:
1. Norra Älvsborg, SPF Hjorten – Lilian Frantzich, Lars-Bertil Lund och Lars Skillius
2. Skaraborg, SPF Falköping – Göran Svanberg, Per Palmqvist och Håkan Lindström
3. Uppsaladistriktet, SPF Norunda – Anita Tynelius, Alf Lindström och Christian Holmbäck

Klicka här för resultat för SPFs Hjärnkoll 2012

Britt Söderholm och Marianne Gigel Åkerlind.
De kunniga domarna och frågemakarna Britt Söderholm och Marianne Gigel Åkerlind.
 

Hederspriserna var väl inslagna i det specialgjorda ”hjärnkoll-omslagspapperet”.
 
Publikplatserna var fyllda intill sista platsen.
Det vinnande laget från SPF Hjorten i Norra Älvsborgsdistriktet. Publikplatserna var fyllda intill sista platsen.
 
Tvåorna kom från SPF Falköping i Skaraborgsdistriktet.
Tvåorna kom från SPF Falköping i Skaraborgsdistriktet.
 
Laget från SPF Norunda och Uppsaladistriktet kom trea.
Laget från SPF Norunda och Uppsaladistriktet kom trea.
 
Alla medaljörer samlade.
Alla medaljörer samlade.
 
Smarties
Tröstprisen bestod av Smarties med förhoppningen att det skulle hjälpa lagen att bli ännu smartare till nästa års tävling.

Text och bild: Ola Nilsson